Terminologie

Er wordt mij vaak gevraagd wat bepaalde begrippen precies betekenen. Zo vaak zelfs, dat ik heb besloten er een pagina voor aan te maken om zoveel mogelijk termen uit te leggen.

Ik heb alleen die termen geplaatst waarvan de bron op internet te achterhalen is

Wil je meer weten? Onderaan deze pagina staan enkele externe links.

 

Tanja.

 
 

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

 

Het woord travestie is afgeleid van het Duitse Transvestitismus, bedacht door de seksuoloog Magnus Hirschfeld en voor het eerst gebruikt in zijn standaardwerk Die Transvestiten. Eine Untersuchung über den erotischen Verkleidungstrieb (1910).

 

Travestie is het gekleed gaan als een lid van de andere sekse dan men zelf is. Iemand die aan travestie of travesti doet heet een travestiet.

Travestie komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Bij een vrouw in mannenkleding spreekt men van travesti

Mannen die zich voor openbare optredens op glamoureuze wijze als vrouwen kleden noemt men ook wel drag queens Vrouwen die zich op deze wijze als mannen kleden heten drag kings

 

In de Nederlandse taal kennen we maar één woord voor iemand die zich hult in kleding van het andere geslacht: travestiet. De motieven van travestieten lopen echter nogal uiteen. Het verkleden of 'kleden als' kan gericht zijn op erotiek, showtravestie, of op het imiteren van het voorkomen van een vrouw.

We noemen een man travestiet als zijn sekse mannelijk is, zijn gender-identiteit (het gevoel/beeld wat hij is, in dit geval een man) ook mannelijk, maar zijn gedrag, dus zijn genderrol soms of vaak vrouwelijk is. Van travestie is met name sprake, wanneer dit vrouwelijk gedrag zich uit in een voorkeur voor het dragen van vrouwelijke kleding. Bij vele travestieten beperkt het zich veelal niet tot het omkleden in vrouwelijke kleding, maar proberen ze door hun hele manier van doen op die momenten de vrouwelijke rol te spelen. Voor vrouwelijke travestieten geldt het omgekeerde. De meeste travestieten hebben een heteroseksuele voorkeur (vrij naar A.Verschoor, 1990).

In de Engelse taal wordt er een onderscheid gemaakt tussen 'transvestism' en 'crossdressing'. Dit is ontstaan omdat er in de jaren 1970 een groep zich niet kon vinden in de term 'transvestism'. Het woord 'transvestism' wordt meer geassocieerd met seksuele opwinding of met seksueel fetisjisme. Om het verschil aan te geven is het woord ‘crossdressing’ ontstaan.

 

Crossdressing (Engels voor 'kruiselings gekleed') betreft een hetero man die probeert het uiterlijk van een vrouw te imiteren door onder meer:

  • zich te kleden in gangbare dameskleding;
  • gebruik van accessoires;
  • vrouwelijke haardracht;
  • gebruik van make-up;
  • gebruik van de stem.

De crossdresser doet dit niet voor de seksuele opwinding of ander fetisjisme.

 Iemand die zich crossdresser noemt maar wel op zoek is naar sex date's heeft zich duidelijk niet de moeite genomen om zich hier in te verdiepen.
 

Transgender [genderdysforie] is een term die rond 1994 in de Nederlandse taal opkwam vanuit het Engels. Boeken van Judith Butler, Kate Bornstein, Patrick Califia, Judith Lorber en Camille Paglia verwoordden een genderbegrip dat voorheen betiteld werd als genderbender: het spelen met uitgesproken seksespecifieke elementen van gedrag en uiterlijk teneinde het seksebegrip teniet te doen.

 

Transgenderisme is een gedragspatroon van een persoon die door het leven gaat als iemand van het andere dan het biologische geslacht of tussen man en vrouw in balanceert. De transgenderist heeft echter geen geslachtsveranderende, operatieve ingreep gehad of vindt deze achteraf niet bepalend voor het gendergevoel; de meesten zijn de ingreep ook niet van plan, doch soms kan een gedeeltelijke verandering al plaatsvinden door hormoongebruik. Dit kan komen door het zich bewust niet willen laten opereren of wanneer dit, door medische, emotionele, psychologische, maatschappelijke of financiële redenen, niet mogelijk of niet gewenst is [wikipedia]

 

Mocht u nog vragen hebben die niet  in deze categorie behandeld zijn. kunt u contact op nemen  via de contactknop. Wij staan graag oor u klaar.

 

 

Tanja

Katja

Zwanet

Stefan

John