Lange wachtlijsten door veel nieuwe genderpatiënten
Steeds meer mannen en vrouwen komen ervoor uit dat ze het gevoel hebben dat ze in het verkeerde lichaam zitten. Dit zorgt voor flinke wachtlijsten bij de genderpoli in Amsterdam.
Het aantal nieuwe genderpatiënten is de afgelopen jaren fors gestegen. Een paar jaar geleden werden er nog jaarlijks 200 mensen geholpen, inmiddels is dat aantal gestegen naar 680.
De wachttijden zijn daardoor opgelopen tot 4 à 5 maanden. Bovendien kan het ook nog eens heel lang duren voordat patiënten daadwerkelijk behandeld worden. Artsen moeten namelijk eerst vaststellen of iemand echt de juiste keuze maakt en er geen andere psychische problemen zijn. „Daar moeten we zorgvuldig in zijn”, zegt genderdeskundige Martin den Heijer van het VU Medisch Centrum tegen RTL Nieuws.
CAPACITEIT UITBREIDEN
Sommige transgenders kunnen echter niet zo lang wachten en nemen het heft in eigen handen. Zo komt het geregeld voor dat ze zelf beginnen met een hormoonkuur. Maar dit kan gevaarlijke gevolgen hebben. Genderdeskundige Den Heijer geeft toe dat de wachttijd te lang is. „De oplossing is om de capaciteit uit te breiden. We moeten kijken of de zorg over het land te spreiden valt”, zegt hij.
Het VUmc is de grootste aanbieder van transgender zorg in Nederland en biedt als enige ziekenhuis geslachtsoperaties voor alle seksen en leeftijden.